Pasirinkite laiko juostą: Pasirinkti

UEFA: Čempionų lyga

Atsakyti Sekti temą
Susipažinkite: naujas Čempionų lygos formatas, startuosiantis nuo 2024-25 m. sezono

embeded-image

Europos tarptautinis futbolas 2024-25 metų sezone žengs į naują erą – 36 komandų erą.

Čempionų lyga pirmadienį, kovo 4 dieną patvirtino tai, kad nuo 2024-25 m. formatas bus visiškai kitoks. Jis komandiniame sporte bus visiškai unikalus.

Paprastai

Nuo 2024-25 m. sezono 8 grupių formatas neegzistuos. Čempionų lygoje dalyvaus 36 komandos, kurios bus suskirstytos į 4 krepšelius po 9 komandas.

Paimkime pavyzdį: Miuncheno „Bayern“ komanda. Ji per burtų ceremoniją sužinos savo 8 varžovus reguliariajame Čempionų lygos sezone, prieš atkrintamąsias. Varžovų bus net aštuoni, iš kurių keturis teks priimti namuose, o pas kitus keturis keliauti žaisti išvykos rungtynes.

1 krepšelis: „Manchester City“, „Bayern“, „Real“, PSG, „Liverpool“, „Inter“, „Roma“, „Manchester United“, „RB Leipzig“

2 krepšelis: „Barcelona“, „Atletico“, „Juventus“, „Bayer“, „Porto“, „Benfica“, „Arsenal“, „Shakhtar“, „Borussia“

3 krepšelis: „Feyenoord“, PSV, „AC Milan“, „Rangers“, „Sporting“, „Sparta“, „Copenhagen“, „Salzburg“, „Dinamo“

4 krepšelis: „Stuttgart“, „Brest“, „Lille“, „Monaco“, „Crvena Zvezda“, „Bologna“, „Aston Villa“, „Olympiacos“, „Ferencvaros“

Tokiu atveju pradinėje Čempionų lygos fazėje „Bayern“ varžovai galėtų būti „Monaco“ (1), „Bologna“ (2), „Sporting“ (3), PSV (4), „Shakhtar“ (5), „Arsenal“ (6), PSG (7) bei „Barcelona“ (8). Vienas klubas gali susitikti su dviem kitos šalies atstovais. Netgi gali atsitikti taip, jog „Bayern“ žaistų su „RB Leipzig“ ar „Stuttgart“ ekipa.

Kitas pavyzdys: „Barcelona“. Jie galėtų gauti PSG (1), „Liverpool“ (2), „Atletico“ (3), „Bayer“ (4), PSV (5), „Sparta“ (6), „Olympiacos“ (7) bei „Monaco“ (8) varžovus.

Iš kiekvieno krepšelio atitektų po du varžovus kiekvienam klubui, vadinamasis šveicariškas modelis.

Įdomu tai, kad į pirmąjį krepšelį garantuotai patektų tik Čempionų lygos nugalėtojai. Kiti klubai būtų skirstyti pagal UEFA koeficientą, sukauptą per 5 metus. Anksčiau pirmajame krepšelyje būdavo tik čempionai, tad, galima sakyti, tai gadina šiek tiek šio turnyro vardo prasmę.

„Roma“ su „RB Leipzig“ į Čempionų lygą patektų dėl Italijos ir Vokietijos asociacijų klubų gerų pasirodymų. Šios ekipos savo pirmenybėse užima 5 vietą.

Atkrintamosios

Atkrintamosiose – dar dvi papildomos rungtynės tam tikroms komandoms.

36 komandos bus kaip vienoje turnyrinėje lentelėje. Pirmas 8 vietas užėmusios komandos iškovos tiesioginį bilietą į aštuntfinalį, o visų kitų laukia papildomas atkrintamųjų etapas, panašiu principu koks dabar yra Europos lygoje bei Konferencijų lygoje.

25-36 vietas užėmusios komandos bus eliminuotos iš Europos turnyrų tą sezoną.

Papildomos vietos

Iš pradžių buvo gandų dėl vietų, kurios Čempionų lygoje atitektų už istorinius pasiekimus, tokiems klubams kaip „Manchester United“ ar „AC Milan“. Visgi gandai nepasitvirtino.

Dabar aišku, kad 4 papildomos vietos išsidalina taip:

Dvi vietos asociacijom, kurių klubai vidutiniškai per pastarąjį sezoną surinko daugiausiai UEFA koeficiento taškų. 2023-24 m. sezone pirmauja Italija su Vokietija, bet pastaruosius vejasi Anglija. Šiame sezone papildomos vietos būtų atitekusios būtent Italijos ir Anglijos klubams, kur įvyktų pasislinkimas. 1-5 vietos patenka į Čempionų lygą, 6-7 – į Europos lygą, 8 – į Konferencijų lygą, tuo atveju, jeigu vietines taures laimi tarp 7 stipriausių esantys klubai.

Viena vieta asociacijai, kuri užima penktą vietą UEFA reitinge. Šiuo metu tai yra Prancūzija („Ligue 1“). Prancūzai, su papildoma atranka, po ilgo laiko vėl gali turėti keturis klubus kito sezono Čempionų lygoje.

Viena vieta čempionų keliui Čempionų lygos atrankoje. Tai geros žinios ir Lietuvai, kadangi daugiau atsiveria galimybių „Panevėžiui“ ar kitam būsimam A lygos čempionui. Anksčiau pro šį „kelią“ patekdavo 4 vietinių pirmenybių čempionai, dabar pateks penki.

Motyvai

Kaip ir visur pasaulyje, taip ir čia motyvai – didesnis pinigų kapšas. Akivaizdu, kad komandos, dalyvaujančios Čempionų lygoje iš šio formato išlos. Pajamos bus didesnės, bet nenukentės ir fanai.

Rungtynių skaičius išaugs kiek daugiau nei trečdaliu – nuo 125 iki 189 rungtynių per sezoną.

Be to, toks formatas garantuoja didelio ažiotažo rungtynes kiekvieną savaitę. Jeigu pastaruoju metu galima buvo pastebėti „didelių“ mačų trūkumą, tai artimiausiu metu jo neturėtų būti.

Europos ir Konferencijų lygos

Kiti du UEFA branginami produktai – Europos lyga bei Konferencijų lyga irgi žengia panašiu keliu.

Europos lygoje formatas bus identiškas, 36 komandos bei 8 rungtynės iki atkrintamųjų, o Konferencijų lygoje vietoj 8 rungtynių bus 6.

Pasikeis tik vienas svarbus dalykas – tiek iš UEFA Čempionų lygos, tiek iš Europos lygos sezono metu nebus galima iškristi į žemesnę lygą, kas nebūtinai yra blogas dalykas. Kai kurios komandos po nusivylimo viename turnyre nebematydavo prasmės varžytis kitame.

Anksčiau buvo skelbiama, kad tiek Europos lyga, tiek Konferencijų lyga sezono metu turėtų gauti atskirą turą, kur savaitės viduryje vyks tik šis turnyras, taip didinant populiarumą šių antraeilių lygų. Tai ypatingai galima priskirti Konferencijų lygai, kuri neturi tiek daug žiūrovų bei susidomėjimo.

Garantuotos asociacijų klubų vietos Europoje

Įdomumo dėlei, po šių pasikeitimų asociacijos turės tiek vietų Europoje:

1-5 reitingo vietos: garantuotos 7 komandos Europoje (4-a Prancūzijos žaidžia ČL atrankoje)

6 reitingo vieta: garantuotos 6 komandos Europoje

7-15 reitingo vietos: garantuotos 5 komandos Europoje (7-10 – viena komanda ČL grupių etape)

16-49 reitingo vietos: garantuotos 4 komandos Europoje, įskaitant Lietuvą

50-54 reitingo vietos: garantuotos 3 komandos Europoje
Telegram grupė >>> t.me/statymaigroup
Registravosi: 2011/11/24 Žinučių: 6258 Tel.: LT
Cituoti
2
Ištraukti ketvirfinalių burtai. Poros atrodo itin įdomios

embeded-image
Telegram grupė >>> t.me/statymaigroup
Registravosi: 2011/11/24 Žinučių: 6258 Tel.: LT
Cituoti
6
Benzema rašė:

Ištraukti ketvirfinalių burtai. Poros atrodo itin įdomios

embeded-image

Dortmundas finale nugales Bavarija 😁 😄
Registravosi: 2013/03/07 Žinučių: 919 Padėkų: 60
Cituoti
0
Marius.R rašė:

Dortmundas finale nugales Bavarija 😁 😄

Butu sutapimas , o finalas taip pat vel Wembley 😄
Registravosi: 2024/01/14 Žinučių: 17 Padėkų: 37
Cituoti
0