Pasirinkite laiko juostą: Pasirinkti

NFL, kas tai?

Atsakyti Sekti temą
Kadangi gavome sutikimą publikuoti straipsnius (vistiek patys nerandat 😁 ), tai pradedam skiltį kurioje talpinsim A. Tapino vadovas žaliems. O perpratę gal labiau domėtis ir statyt pradėsit, nes kaip čia toks "Strategas" buvo prieš kokį dešimtmetį tai aiškino, kad labiausiai statistika paremta sporto šaka ir bene lengviausia atspėti.

Kodėl NFL geriausias žaidimas pasaulyje
Kiekvieną kartą lankydamasis Amerikoje stebėjausi matydamas, kaip smarkiai amerikiečiai yra išprotėję dėl„savojo“ futbolo. Kelis kartus bandžiau žiūrėti, bet likau nieko nesupratęs – aikštėje dvidešimt du šarvuoti ir šalmuoti vyrai tiesiog trenkdavosi vienas į kitą ir po to atsikeldavo, o tuos, kurie neatsikeldavo išnešdavo. Netgi beisbolas atrodė aiškesnis.

embeded-image
Bet viskas pasikeitė prieš dvejus metus, kai nusprendžiau, jog kaip sporto fanas negaliu likti su tokia išsilavinimo spraga, persiskaičiau visokius „amerikietiškas futbolas žaliems“ gidus ir peržiūrėjau kelias rungtynes.

Iš pradžių nebuvo lengva – net ir suprantant taisykles amerikietiško futbolo žiūrėjimo learning curve. Žaidėjai vis dar bėgdavo, trenkdavosi vienas į kitą, o tu dažnai tik po pakartojimo suprasdavai, kur yra kamuolys. Ko gero, tik dabar – po dvejų metų intensyvaus žiūrėjimo ir netgi perskaitytų knygų, kaip žiūrėti amerikietiško futbolo rungtynes, pradedu matyti aikštę kitaip, pastebėti paskutinės sekundės taktinius pasikeitimus ir suprasti įvairių pozicijų žaidėjų priimtų sprendimų logiką. Jau seniai supratau, jog stereotipai apie šarvuotus mušeikas neteisingi, jog lyginti jį su regbiu ir sakyti, kad „regbis tai tikrų vyrų žaidimas, nes jie nebijo be šarvų eiti žaisti“, nėra jokio pagrindo.

Stebėdamas išskirtinio sudėtingumo šachmatų partijas, kuriose kaunasi ne tik gyvosios figūros, bet ir jas stumdantys treneriai, dar ir dar kartą įsitikinu, kad amerikietiškas futbolas yra geriausias sporto žaidimas pasauyje.

Ir keliais punktais paaiškinsiu kodėl.

1. Žaidimo sudėtingumas ir gelmė.

Jei sugebi įveikti pirmuosius barjerus ir pradedi orientuotis, kas ir kaip vyksta, amerikietiškas futbolas palengva tau atskleidžia savo žavesį ir strateginę gelmę. Įsivaizduokite, jog kiekviena komanda yra sudaryta iš trijų dalių – puolimo, gynybos ir specialiųjų žaidėjų – ir kiekviena komandos dalis turi savo taktikas ir užduotis. Gynėjai ir puolėjai skirstomi dar į kelias grupes, kurios irgi turi savo atskiras taktikas. Ir netgi konkrečios pozicijos žaidėjas gauna atskiras užduotis kiekvienai atskirai žaidimo fazei. Amerikietiškas futbolas yra start-stop žaidimas ir tuo skiriasi nuo vadinamųjų total free flow žaidimų kaip futbolas ar control free flow žaidimų kaip krepšinis, kuriuose veiksmas vyksta nenutrūkstamai.

Amerikietiškame futbole viena žaidimo fazė trunka viso labo kelias sekundes, o po to komandos turi keturiasdešimt sekundžių pasiruošti kitai fazei. Sakysit, nuobodu? Jokiu būdu. Būtent per pasiruošimo fazę gali tiksliai suprasti, kokias taktines schemas vykdė komandos ir pamatyti, ką jos planuoja daryti kitos fazės metu.

Nežaidybinis veiksmas vyksta non-stop: keičiasi žaidėjai, vertikalia tvarka perduodama nurodymų hierarchija (nuo vyriausiojo trenerio iki kamuolio metiko arba quarterbacko), quarterbackas išdėsto pasirinktą taktinę schemą savo puolimui, gynyba mėgina suprasti, ko jiems tikėtis, vieni ruošiasi atakuoti quarterbacką, kiti saugoti savo aikštės zonas, puolimas staigiai keičia žaidėjų pozicijas aikštėje, gynyba reaguoja, quarterbackas priima paskutinės sekundės sprendimą, kuris gali visiškai išmušti gynybą iš vėžių. Ir visa tai vyksta per keliolika sekundžių iki tikrojo žaidimo pradžios, kai kamuolys atsiduria quarterbacko rankose. Lengva pasimesti? Taip, bet nepaprastai įdomu.

Daug ką pasako ir komandos apimtys – joje yra 53 žaidėjai, per rungtynes pasirodo vidutiniškai 40-45. Vyriausiasis treneris turi tris koordinatorius, o šie savo ruožtu trenerius kiekvienai pozicijai. Iš viso komandą treniruoja 22 treneriai – kai kurie jų veiksmą stebi iš aukščiausio stadiono taško ir radijo ryšiu perduoda pastabas. Rungtynių metu aikštėje būna septyni teisėjai. Komanda vidutiniškai turi apie 100 skirtingų žaidimo schemų, iš kurių kiekvienose rungtynėse panaudoja apie 20-30.

2. Atvirumas technologijoms

Kol futbolo valdžia užsispyrusi kaip ožiai mėgina laikytis devynioliktame amžiuje sukurtų taisyklių ir neįsileidžia jokių naujovių, NFL ir amerikietiškas futbolas jas priima išskėstomis rankomis. Dėl to laimi ir žaidėjai, ir žiūrovai. Rungtynių metu quarterbackai ir pagrindiniai treneriai palaiko kontaktą radijo ryšio pagalba, perduoda vienas kitam nurodymus, o sirgalių užduotis stadione sukelti kuo daugiau triukšmo, kad priešininkų komandai būtų sunku susikalbėti. Įdomu dalykas – stadionas ūžia tada, kai atakuoja varžovai. Kai atakai ruošiasi saviškiai stadione tylu ir tik po sėkmingos fazės visi pašoka ant kojų.

Technologijos padeda teisėjams. Treneriai turi teisę kelis kartus mesti iššūkį teisėjų sprendimams ir tuomet teisėjai susirenka specialioje būdelėje ir peržiūri įvairiais kampais nufilmuotą epizodo vaizdo įrašą.

Na, o didžiausias malonumas žiūrovams – nei vienos sporto šakos transliacijoje nemačiau tarip dirbančių režisierių ir kompiuterinės grafikos specialistų. Aikštėje realiu laiku brėžiamos kompiuterinės linijos, rodančios, ką turi padaryti puolančioji komanda, pakartojimuose režiseriai spėja nubraižyti linijas ir rodykles, padedančias žiūrovui susivokti, kokią taktiką naudojo abi komandas ir į kurį žaidėją reikia atkreipti dėmesį, o minutės pertraukėlių metu gauni tiek daug ir taip įdomiai „supjaustytos“ statistikos, kad belieka tik stebėtis televizijos brigadų išmone. Nenukenčia ir žiūrovai stadione – vaizdas rodomas ir kartojamas milžiniškuose ekranuose – jumbotron
Viskas bus gerai!
Registravosi: 2011/03/27 Žinučių: 7330 Padėkų: 25 Tel.: LT
Cituoti
0
Užskaitau. Būtų įdomu ir apie kitas sporto šakas pasiskaityt, nebūtinai mums egzotines.
Registravosi: 2009/06/10 Žinučių: 302
Cituoti
0
saulius77 Rašė:

Užskaitau. Būtų įdomu ir apie kitas sporto šakas pasiskaityt, nebūtinai mums egzotines.



galiu apie krepsini papasakot
Registravosi: 2011/08/21 Žinučių: 276 Padėkų: 28 Tel.: LT
Cituoti
0
Mix3l Rašė:

Užskaitau. Būtų įdomu ir apie kitas sporto šakas pasiskaityt, nebūtinai mums egzotines.



galiu apie krepsini papasakot
pirmyn
Registravosi: 2007/06/29 Žinučių: 1403 Padėkų: 169
Cituoti
0
Antroji dalis:

NFL „žaliems“
Šiame straipsnyje paprastai ir aiškiai pamėginsiu supažindinti su pagrindinėmis amerikietiškojo futbolo taisyklėmis. Dauguma terminų bus angliški, nes su lietuviškais vertimais net neverta prasidėti (nebent dėl juoko)

TIKSLAS

Laimėti. Judam toliau 😁

Keturi kėliniai po 15 minučių ir laimi daugiau taškų surinkusi komanda. Jeigu lygiosios, žaidžiamas papildomas 15 minučių kėlinys. Jeigu ir po jo lygiosios, tada fiksuojamos oficialios lygiosios – toks savotiškas „šuo ant šieno“ atvejis, kuris nelabai tinka abiems komandoms

Taškus galima pelnyti dviem pagrindiniais būdais:

Touchdown (įneštas įvartis, toliau TD)

Neatskiriama Americana tradicijos dalis. Žaidėjas su kamuoliu prasiveržia iki pat galinės aikštės linijos, kerta ją, teškia kamuolį į žemę ir pradeda švęsti. Vieni šoka salsą, kiti demonstruoja raumenis, treti gestais parodo, kad jau turi čempiono diržą. Tiesa, NFL polit-korektiškai riboja džiaugsmo ribas ir neretai už tai baudžia, kaip ir futbolo teisėjai už po įvarčio nusivilktus marškinėlius.

Touchdowno vertė – 6 taškai, iš karto po jo komanda dar gauna teisę į papildomą veiksmą. Tai gali būti spyris į vartus iš labai arti, kitaip PAT (point-after-attempt) arba bandymas dar kartą nuo dviejų jardų linijos įnešti kamuolį už galinės linijos, tik šį kartą tokio veiksmo vertė tik 2 taškai. Už PAT skiriamas 1 taškas, bet jo atlikimo tikimybė svyruoja ties 95%, todėl dažniausiai komandos renkasi žvirblį rankose

Field goal (įspirtas įvartis, toliau FG)

Jeigu puolanti komanda mato, kad jai pristigs galimybių įnešti touchdowną, tuomet aikštėje pasirodo Kicker pozicijos žaidėjas (spardytojas) ir mėgina įspirti FG. Priekinė linija jam atmeta kamuolį, komandos draugas teisingai jį pastato ir vyksta smūgis į didelius vartus, stovinčius aikštės gale. Jo vertė – 3 taškai. FG vidutiniškai spiriami iš 40 jardų, tačiau yra galingų kojų savininkų, kurie mėgina laimę ir iš kur kas toliau. Šiuo metu NFL rekordas yra 63 jardų FG.

Dar yra vadinamasis 2 taškų vertės Safety, kai puolančioji komanda su kamuoliu sustabdoma savo pačios galinėje zonoje, bet tai nutinka labai retai, tad pradžioje pakanka žinoti, jog taškus galima pelnyti Touchdown (6+1 arba 6+2) arba Field Goal pagalba (3)

KOMANDA

Amerikietiškas futbolas yra išskirtinis tuo, kad kiekvieną komandą sudaro trys sub-komandos, kurios niekada nebūna aikštėje tuo pat metu – Puolimas, Gynyba ir Specialioji komanda. Kiekvieną tokią sub-komandą sudaro 11 žaidėjų.

Tavo Puolimas visuomet žais prieš varžovų Gynybą ir atvirkščiai, o Specialiosios komandos rungiasi tarpusavyje. Keitimų skaičius neribojamas.

Puolimas

Puolėjus galima padalinti į dvi dalis – priekinės linijos jėgos žaidėjai ir už jų esantys įgūdžių žaidėjai.

Pagrindinis Puolimo variklis yra quarterbackas (Q😎, kuris visuomet gauna kamuolį ir pradeda ataką. Atakos amerikietiškame futbole yra dviejų rūšių – bėgimo (QB perduoda kamuolį bėgikui) arba metimo (QB pasuoja kamuolį gaudančiam žaidėjui). Quarterbackas dažniausiai yra geriausiai apmokamas ir vertingiausias komandos žaidėjas, jam skiriama daugiausiai dėmesio, jis yra komandos veidas ir žvaigždė.

Kitos dvi pagrindinės įgūdžių pozicijos yra:

Running back arba full back (Bėgikas, RB arba F😎 – jo tikslas paimti kamuolį iš QB ir kuo toliau jį nunešti, kol kuris nors gynėjas jį pargriaus arba išstums aikštės.

Wide receiver (Gaudytojas, WR) – jo tikslas sugauti QB jam mestą kamuolį ir pageidautina dar šiek tiek jį nunešti, kol vėlgi atsidurs ant žolės arba už aikštės ribų.

Reikia pastebėti, kad RB dažnai ir sėkmingai taip pat gaudo perdavimus, bet WR niekada neatlieka RB funkcijos. WR kamuolius neša tik juos pagavę.

Priekinės linijos jėgos žaidėjų tikslas – užblokuoti prie quarterbacko besiveržiančius gynybos žaidėjus ir duoti savajam QB kuo daugiau laiko priimti sprendimą ir surasti laisvą WR. Taip pat priekinė linija mėgina išstumdyti gynėjus ir padaryti skylę, pro kurią galėtų prabėgti kamuolį nešantis bėgikas (R😎.

Pagrindinę priekinę liniją visuomet sudaro penki žaidėjai – per vidurį stovintis centras (Centre), jam iš šonų stovintys sargai (Guards arba LG ir RG, tai yra Left ir Right Guard) ir jiems iš šono stovintys griebiantieji (Offensive Tackles arba OT). Iš dviejų Tackle svarbesnis yra LT arba kairysis, nes jis turi apsaugoti akląją dešiniarankio QB pusę.

Paskutinis puolimo žaidėjas yra tarsi hibridas tarp jėgos ir įgūdžių žaidėjų – vadinamasis Tight End (artimasis kraštas arba TE), kurio užduotis priklauso nuo kiekvienos taktinės schemos. Vienur jis blokuoja kartu su priekine linija, kitur tampa gaudytoju.

Klasikinė puolimo schema atrodo taip

embeded-image

Tačiau kiekvienoje taktinėje schemoje WR, RB ir TE skaičius gali smarkiai skirtis. Jeigu treneriai planuoja bėgimo veiksmą, gali atsirasti du RB ir du TE. Jeigu būtina kuo toliau numesti kamuolį, gali rikiuotis tik penki WR

Gynyba

Gynėjų tikslas sulaikyti puolėjus, o geriausiu atveju perimti kamuolį. Gynėjai skirstomi į dvi dalis – priekinę liniją (defensive line) ir antrinę liniją (secondary)

Priekinės linijos tikslas prasiveržti pro puolimo liniją ir pargriauti QB, sulaikyti su kamuoliu bėgantį RB arba pamėginti numušti žemai metamą kamuolį.

Pagrindiniai priekinės linijos žaidėjai, kurie išsirikiuoja tiesiai prieš puolimo linija yra keturi – du gynybos griebiantieji (defensive tackles arba DT) ir jiems iš šonų stovintys gynybos kraštai (defensive ends arba DE).

Iš karto už priekinės linijos rikiuojasi trys vidurio gynėjai (linebackeriai arba L😎. Jie kamšo gynybos spragas, ieško skylės per kurią gali spurtuoti ir užpulti QB bei stabdo kamuolio nešiką ir trumpų pasų gaudytojus.

NFL turi tik dvi gynybines priekinės linijos sistemas: 4-3 arba 3-4, kurioje priekyje stovi trys ža
Viskas bus gerai!
Registravosi: 2011/03/27 Žinučių: 7330 Padėkų: 25 Tel.: LT
Cituoti
0
NFL sezonas ir futbolo ekonomika
embeded-image
Amerikietiškojo futbolo sezonas labai skiriasi nuo kitų amerikietiškų sporto šakų. NBA krepšininkai reguliariajame sezone sužaidžia 82 rungtynes, o beisbolininkai – dar daugiau, netgi 126 ir po to čempionus sprendžia atrankinėse serijose iki keturių pergalių.

Tiesa, beisbole yra dar vienas labai keistas dalykas – Wild Card, kur laimėtojas nustatomas tik vienų rungtynių pagalba. Kitaip tariant po 126 rungtynių sezono, vienos vienintelės rungtynės sprendžia, ar tavo sezonas baigsis, ar tęsis toliau.

NFL viskas kitaip – reguliarųjį sezoną sudaro viso labo šešiolika rungtynių, o playoffuose viską lemia vienintelės rungtynės, kurioje nepaprastai svarbus tampa namų aikštės pranašumas. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo kaip ekonominė savižudybė. Klubas namuose per metus sužaidžia tik aštuonias rungtynes, o išlaidų NFL komandos turi daugiausiai iš visų keturių didžiųjų JAV sportų, juk vien žaidėjų komandoje 53, o kur dar treneriai, asistentai, gydytojai ir kitas personalas. Ir į rungtynes NFL komandos skrenda ne reisiniais lėktuvais.

embeded-image

Net ir užpildęs stadioną iki lubų, negi pririnksi tiek pinigų, kad išlaikytum komandą.

Tačiau čia įsijungia tas nepatenkintos paklausos efektas – NFL sezonas sudėliotas taip, kad žmonės nepersisotina futbolu. Jie nori matyti visas rungtynes, nes žino, kad sezonas ilgai netruks. Jie nori gauti maksimaliai daug per tą minimalų laikotarpį ir savo ruožtu yra pasiryžę padaryti daug ką patys:

ateiti į stadioną ir nesipiktinti, kai dešrainis ten kainuoja 30 litų
stebėti transliacijas
pirkti atributiką
vartoti mylimos komandos rėmėjų produkciją

embeded-image


Televizijos supranta, jog tai yra neįtikėtinai ištikimas žiūrovų segmentas, nes NFL rungtynių transliacijų reitingai be vargo sumuša bet kurią kitą programą, serialą ar realybės šou. Reklamos davėjai supranta, jog pasiruošęs vartoti klientas jiems atnešamas ant lėkštutės ir moka už tai premium kainą, o Superbowle transliuojamos reklamos pasiekia meno kūrinių lygmenį.

Ir šita mega samplaika duoda fantastiškus rezultatus. Šta vieno Superbowlo, kuris vyko Indianapolyje, finansiniai rezultatai.

Atvykę į Superbowlo savaitę turistai išleido:

$64 milijonus pirkiniams
$63 milijonus viešbučiams
$51 milijoną maistui ir gėrimams
$28 milijonus automobilių nuomai
$27 milijonus pramogoms
$15 milijonų susisiekimui
$14 milijonų kitoms išlaidoms

Paskutinis Superbowlas, kuris vyko Naujajame Orleane, dar $50 milijonų pagerino šitą statistiką.

embeded-image


NFL komandų vertė, tiesa, atsilieka nuo didžiausių pasaulio futbolo klubų. Madrido Realo ir Manchester United klubai vertinami maždaug 3 milijardais dolerių, o turtingiausias NFL klubas – Dalaso Cowboys vertinamas 2.1 milijardo dolerių. Tačiau nepamirškime, jog sezono metu Cowboys sužaidžia trigubai mažiau rungtynių ir turi gerokai siauresnę gerbėjų geografiją.

Kitaip tariant, jausdamas iki galo nepatenkinamą savo mėgstamo sporto paklausą, amerikietiškojo futbolo gerbėjas tai kompensuoja pinigais ir savo laiku.

Sportine prasme toks trumpas sezonas ir staigios mirties atkrintamosios rungtynės gali būti vertinami dviprasmiškai. Viena vertus, atsiranda daug vietos sėkmei ir sustiprėja loterijos, vos ne “11 metrų baudinių sindromo“ efektas.

Kai viską lemia vienos rungtynės, gerokai sustiprėja pašalinių veiksnių poveikis – sava ar svetima aikštė, oras, psichologinis nusiteikimas, traumos ir kiti dalykai.

Iš kitos pusės, tokiame sezone nelieka nesvarbių rungtynių, sustiprėja drama, išgryninamas pergalės jausmas (kokia pergalė švenčiama futbole, kai komanda kokiame nors Čempionų lygos ketvirtfinalyje svečiuose sužaidžia 1:1, namuose 0:0 ir „nugali“?).

Ir visa tai tampa katalizatoriumi dideliems pinigams. O Amerikoje apie tai kalbama nesigėdijant, bet su pasididžiavimu.

http://www.tapinas.lt/2013/09/nfl-sezon ... ekonomika/
Viskas bus gerai!
Registravosi: 2011/03/27 Žinučių: 7330 Padėkų: 25 Tel.: LT
Cituoti
0
Na statymu prasme neaktualus sportas 😁 trumpas sezonas apyliges komandos 😁
Registravosi: 2013/03/07 Žinučių: 911 Padėkų: 60
Cituoti
0
Itin idomu buvo paskaityt, gal reiks ir labiau pasigilint. Perskaicius iskart atejo prisiminimai apie kortu zaidima pavadinimu „King“. Daugiau nei kortu zaidmas, bent man, kai pasirenki tam tikras schemas ir taktikas, kai atrodytu viskas elementaru, bet logika kiekvieno rimtesnio zaidejo (kas turi normalia galva) keicia visa zaidima is esmes kas dalinima (be abejo, kai bankas sukrautas😁). Labai geras straipsnis.
Registravosi: 2012/12/02 Žinučių: 97 Padėkų: 661
Cituoti
0
lpool Rašė:

Na statymu prasme neaktualus sportas 😁 trumpas sezonas apyliges komandos 😁


buvo toks Strategas kažkada (visus bandęs mokint pradžioje), tai jam čia irgi buvo geriausiai prognozuojamas sportas, kurio tikimybė praeiti didesnė parėmus statistika nei bet kurių fulės ar kašės varžybų.
Viskas bus gerai!
Registravosi: 2011/03/27 Žinučių: 7330 Padėkų: 25 Tel.: LT
Cituoti
0
http://www.nfl.com/player/jameslaurinai ... 50/profile

ir lietuvis žaidžia kažkoks Laurinaitis už Sent Lui
Registravosi: 2007/12/27 Žinučių: 96
Cituoti
0
Viskas bus gerai!
Registravosi: 2011/03/27 Žinučių: 7330 Padėkų: 25 Tel.: LT
Cituoti
0